Τι θα ισχύσει για φόρους, μισθούς και συντάξεις

αναρτήθηκε στις 25 Οκτ 2012, 1:14 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou
Ο χάρτης του νέου μνημονίου
Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο με το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση για να λάβει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία που υπόκειται σε περαιτέρω αλλαγές και θα παρουσιασθεί σήμερα στο Eurogroup Working Group προβλέπει πως η Ελλάδα θα λάβει παράταση δύο ετών έως το 2016 για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ και ότι η Κυβέρνηση θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ το 2013-2014, συμπεριλαμβανομένων 6,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών και συντάξεων.

Οι φόροι

Στο σκέλος της φορολογίας προβλέπεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, η επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2018 (αντί για το 2015), η εξίσωση του φόρου στο υγραέριο κινήσεως με το φόρο στο ντίζελ, η επιβολή ενιαίου φόρου στο εισόδημα από κεφάλαιο, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων έως τον Μάρτιο του 2013, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, η επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις (π.χ. 28%) και ο διορισμός νέου Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.

Για το 2013 η κλίμακα και το αφορολόγητο για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μάλλον θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ θα καταργηθούν τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά.

Υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε 3- 4 αντί των οκτώ σήμερα με διατήρηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 45%.

Οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή ακίνητα και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τη μισθωτή εργασία και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών για τα εισοδήματα που προκύπτουν από το ελευθέριο επάγγελμα.

Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 28%.

Το μνημόνιο προβλέπει μειώσεις στα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη. Έτσι το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες θα ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και θα αφορά σε όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν εξοχική κατοικία, αλλά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία.

Οι περικοπές

Στα 9,2 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι περικοπές δαπανών για το 2013. Μεταξύ άλλων προβλέπονται μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φθάνουν κλιμακωτά ως και 35%. Οι μειώσεις αυτές θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

Comments