Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι ... οικογενειακές

αναρτήθηκε στις 6 Μαΐ 2011, 12:42 μ.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou
Το 95% των επιχειρήσεων στη Γερμανία είναι οικογενειακές. 2.700 κάνουν τζίρο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σε αυτές ανήκουν π.χ. οι όμιλοι Bahlsen, BMW, Miele, Dr. Oetker.
Εννιά στις δέκα μεγάλες, γερμανικές, οικογενειακές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται διεθνώς. Οι καλύτεροι πελάτες τους είναι στατιστικά οι Γάλλοι και οι Κινέζοι. Αναμένεται όμως ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα αλλάξει αυτή η ισορροπία υπέρ της Κίνας, αλλά και των ΗΠΑ και των αναδυόμενων οικονομιών, όπως π.χ. της Ρωσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.
Ήδη παρατηρείται εδώ και χρόνια η μεταφορά της παραγωγής των μεσαίων επιχειρήσεων εκτός Γερμανίας με στόχο την συμπίεση του κόστους παραγωγής. Σήμερα όμως οι γερμανικές οικογενειακές επιχειρήσεις επιδιώκουν όχι οπωσδήποτε τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κίνα και τη Ρωσία, διότι έτσι βρίσκονται κοντά στις μεγαλύτερες αγορές διάθεσης των προϊόντων τους. Bahlsen: από το 1893 μπισκότα (Οικογένεια Μπάλζεν)Bahlsen: από το 1893 μπισκότα (Οικογένεια Μπάλζεν)
Ο Φρανκ Βάλαου, από το Ινστιτούτο Έρευνας Δραστηριοποίησης Μεσαίων Επιχειρήσεων, υποστηρίζει ότι το βήμα αυτό είναι αναγκαίο και συμπληρώνει ότι «πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αμφιβάλουν για την ορθότητα ή την αναγκαιότητα ενός τέτοιου βήματος. Σε αυτό συμβάλλει συνήθως το πλαίσιο των πολιτικών και νομικών κανόνων ή ακόμη και οι εμπορικοί περιορισμοί και τα τέλη που ισχύουν σε αυτές τις χώρες. Αλλά πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις αναζητούν και βρίσκουν τελικά τον σωστό εταίρο σε τοπικό επίπεδο.»
Comments