Η τρόικα και τα εργασιακά

αναρτήθηκε στις 6 Μαΐ 2011, 10:15 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou   [ ενημερώθηκε 6 Μαΐ 2011, 12:38 μ.μ. ]
Σε συμφωνία κατέληξε απόψε το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της Τρόικας με το Υπουργείο Εργασίας για το έξτρα κονδύλι προς ΟΑΕΔ και ΙΚΑ. Οι ελεγκτές, μετά την χθεσινή τους άρνηση να εγκρίνουν την επιπλέον επιχορήγηση , σήμερα πείστηκαν για την αναγκαιότητα να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια για τη συγκράτηση της ανεργίας. Η συμφωνία προβλέπει να δοθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕΔ ώστε να συνεχίσει την υλοποίηση των προγραμμάτων για τους ανέργους και 600 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ ώστε να πληρώσει τις συντάξεις παρά την δραματική υστέρηση εσόδων εξαιτίας της ανεργίας και της μείωσης μισθών .
Το κονδύλι θα εξασφαλιστεί από αποθεματικό του Γενικού Προϋπολογισμού. Πιέσεις, ωστόσο, άσκησε η Τρόικα στη συνάντηση με τα στελέχη του Υπουργείου για τα εργασιακά. Συγκεκριμένα, θεώρησε φτωχό το αποτέλεσμα για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων . Συμφωνήθηκε ωστόσο να μας δοθεί πίστωση χρόνου ενώ μας ζήτησαν να ολοκληρώσουμε τη μελέτη για το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα .
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη μελέτη διαπιστώνεται ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί κατά 7% έως 20%. Επιπλέον, απαίτησαν περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να επεκταθεί η εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο) σε ετήσια βάση. Επίσης ζήτησαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα να διαρκούν 3 χρόνια αντί 2 που ισχύει σήμερα.
Σχετικά άρθρα: in.gr, ΤΑ ΝΕΑ online, ΕΘΝΟΣ online
Comments