Επικαιρότητα


Δελτίο Τύπου ΙΚΑ με θέμα "ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ Ε.ΥΠ.Ε.Α. 01.01.-28.02.2013"

αναρτήθηκε στις 13 Μαρ 2013, 2:05 μ.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou

Αθήνα, 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Δελτίο Τύπου

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ Ε.ΥΠ.Ε.Α. 01.01.-28.02.2013


Κλιμάκια της ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (Ε.ΥΠ.Ε.Α. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2013 κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές Διευθύνσεις στις παρακάτω περιοχές:

    ΘΗΒΑΣ-ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ-ΑΜΦΙΣΣΑΣ τη χρ. περίοδο 18/01-20/01/13 ελέγχθηκαν 86 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 58 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 41.500,00 €


    ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ τη χρ. περίοδο 18/01-22/01/13 ελέγχθηκαν 142 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 270 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.500,00 €


    ΒΟΛΟΥ τη χρ. περίοδο 25/01-28/01/13 ελέγχθηκαν 89 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 136 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 83.000,00 €


    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τη χρ. περίοδο 01/02-05/02/13 ελέγχθηκαν συνολικά 128 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 332 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 186.000,00 €


    ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ τη χρ. περίοδο 22/02-24/02/13 ελέγχθηκαν συνολικά 95 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 72 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 74.000,00 €


    ΞΑΝΘΗΣ-ΚΑΒΑΛΑΣ-ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ τη χρ. περίοδο 24-28/01/13, ελέγχθηκαν συνολικά 109 επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε απασχόληση 72 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 49.500,00 €

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΞΙ

Μικτά κλιμάκια της Ε.ΥΠ.Ε.Α ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της Δ/νσης Τροχαίας Αττικής (Ο.Ε.Π.Τ.Α) πραγματοποίησαν ελέγχους σε οδηγούς ταξί την Τρίτη 12/2/13 και την Πέμπτη 14/2/13 σε διαφορετικά σημεία της Αττικής (σταθμούς μετρό, πλατείες, σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, νοσοκομεία, πιάτσες ταξί κλπ).

Ελέγχθηκαν συνολικά 317 ταξί όπου διαπιστώθηκαν 59 παραβάσεις με απασχόληση ανασφάλιστων οδηγών και συντάχθηκαν πρόστιμα ύψους 29.500,00 €


ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Σε 10 θεατρικές αίθουσες της Αθήνας πραγματοποιήθηκε έλεγχος από κλιμάκια ελεγκτών της Ε.ΥΠ.Ε.Α ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την τρέχουσα θεατρική περίοδο.

Διαπιστώθηκε απασχόληση 51 ανασφάλιστων εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 25.500,00 €

Οι εκθέσεις επιτοπίου ελέγχου διαβιβάσθηκαν στα αρμόδια Υποκ/τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον έλεγχο των εισφορών.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ      

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ     

Τα νέα γραφεία της Google στο Τελ Αβίβ

αναρτήθηκε στις 23 Φεβ 2013, 7:42 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou

Όποιος είχε συγκεκριμένα στάνταρ περί του τί εννοούμε όταν λέμε μοντέρνος εργασιακός χώρος και υγιές εργασιακό περιβάλλον, βλέποντας τα νέα γραφεία της Google στο Τελ Αβίβ, θα αναθεωρήσει.
Με επτά από τους οκτώ ορόφους απασχολημένους στον πύργο Electra και παραπάνω από 8.500 τετραγωνικά μέτρα, η θρυλική εταιρεία δίνει παραδείγματα μοναδικής εργασιακής πολυτέλειας, που σε κάνει ένα με το πάτωμα, ώστε να μη θέλεις να πατήσεις το πόδι σου ξανά στο άθλιο και μίζερο γραφείο σου.
Σχεδιασμένα από τη Σουηδική ομάδα Camenzind Evolution, σε συνεργασία με τις Ισραηλινές αρχιτεκτονικές ομάδες Setter Architects και Studio Yaron Tal, τα γραφεία δεσπόζουν στο κέντρο της πόλης και διαθέτουν ό,τι βάζει ο νους σας, παράλληλα με μια καταπληκτική θέα του Τελ Αβίβ.
Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στους χώρους που είναι προορισμένοι να φιλοξενήσουν υπαλλήλους γραφείου και εκείνους που προορίζονται για συναντήσεις, ανταλλαγή ιδεών, περισσότερη ιδιωτική εργασία και επικοινωνία.
Ακόμα και οι χώροι γραφείων όμως, είναι ό,τι καλύτερο βάζει ο νους σου.
Ο κάθε όροφος σχεδιάστηκε με διαφορετική αντίληψη και στυλ, αντανακλώντας ωστόσο την τοπική ταυτότητα της πόλης.
Το κάθε θέμα διακόσμησης επιλέχθηκε από μια ειδική ομάδα από Googlers, που δούλεψαν σε συνεργασία με ντόπιους σχεδιαστές ώστε να καταφέρουν να αποδώσουν ένα μοντέρνο και συνάμα χαρακτηριστικό Ισραηλινό concept στο χώρο.
Οι κωλόφαρδοι Googlers όταν θέλουν να κάνουν το μεσημεριανό τους break, έχουν μια επιλογή από τρία διαφορετικά inhouse εστιατόρια, με διαφορετική διακόσμηση και διαφορετικού τύπου φαγητό.
Μετά δε, για να κάψουν τις θερμίδες τους και να διατηρηθούν κορμάρες, ρίχνουν το τρέξιμό τους στο γυμναστήριο της εταιρείας.
Ξέχνα τα ταπεράκια, το αγχωμένο γυνμναστήριο, που τρέχεις να προλάβεις σχολώντας και άρχισε να φτιάχνεις βιογραφικό.
Ακόμα και τίποτα να μην πετύχεις, το δικαίωμα στο όνειρο να εργάζεσαι και να περνάς τη μισή ζωή σου σε έναν ευχάριστο χώρο, δεν μπορεί να στο στερήσει κανένας.
Και μετά ξύπνησες…

Πηγή Eyedoll
 

Θύμα απάτης έπεσε ένας άνεργος στα Χανιά.

αναρτήθηκε στις 22 Φεβ 2013, 10:30 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria GalinouΟ ίδιος κατήγγειλε το γεγονός στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Η καταγγελία έχει ως εξής:

¨Σας ενημερώνω ότι στις 7-2-2013 ενώ διάβαζα την τοπική εφημερίδα(..........) και συγκεκριμένα τις αγγελίες στο θέμα Ζητήσεις υπαλλήλων εργατοτεχνών" έλεγε "ΆΜΕΣΑ ΖΗΤΟΎΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΡΊΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ ΕΣΤΙΑΤΌΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΊΑ 4 ΨΉΣΤΕΣ 3 ΜΆΓΕΙΡΕΣ 5 ΖΕΥΓΆΡΙΑ ΚΑΙ 3 ΒΟΗΘΟΊ "παρέχεται διαμονή και διατροφή-Σύμβαση εργασίας και άλλες αποδοχές παρακαλούνται μόνο άτομα με Ελληνική Ταυτότητα κινητό τηλέφωνο....

Εγώ ως ενδιαφερόμενος λόγω ανεργίας αναζητώντας εργασία ........απευθύνθηκα τηλεφωνικά και ο κύριος που βγήκε στην γραμμή μου είπε ότι υπάρχει μία θέση "βοηθός μαγείρου στο Μόναχο, θα μπορώ να έχω περισσότερες πληροφορίες μόνο εάν καταθέσω διάφορα ποσά τα οποία σας τα αναλύω ( έξοδα κούριερ, εισιτήρια φόρο εισιτηρίων) συνολικού ύψους 1800 ευρώ τα οποία εγώ κατέθεσα μέσω "money gram"
"Μου είπε ότι θα μιλήσω με τον Εργοδότη, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.
΄Εχω ενημερώσει μέσω καταγγελίας μου την Εισαγγελική Αρχή......." (sic)

Σύμφωνα με το Flashnews, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης δημοσιοποιεί την καταγγελία κατόπιν αιτήματος του "θύματος" της απάτης, ενημερώνοντας και συστήνοντας στους καταναλωτές μέλη της και μη, να είναι άκρως προσεχτικοί.

Επί πλέον η Ένωση εφιστά την προσοχή για αγορές μέσω ίντερνετ καθώς έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες.

Πηγή: Newsbomb

Είδηση σοκ: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που πληρώσαμε έκανε φτερά!

αναρτήθηκε στις 21 Φεβ 2013, 4:17 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou

Απάντηση πρέπει να δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα που αποκαλύπτει με επιστολή του ο διοικητής του ΟΑΕΔ Βασίλης Κικίλιας στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους ότι ο Οργανισμός δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τα 600 εκατ. που έχουν συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά που πληρώσαμε σχεδόν όλοι οι Ελληνες.

Την αποκάλυψη κάνει με σημερινό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ελευθεροτυπία σε ρεπορτάζ με τίτλο «Εκανε φτερά η εισφορά αλληλεγγύης» και παραθέτει το έγγραφο-non paper που απέστειλε ο κ. Κικίλιας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Επισημαίνει ότι τα 600 εκατ. είχαν ζητηθεί με έκτακτη φορολογία από τους Ελληνες πολίτες προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία.

«Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από κει και πέρα το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας» δηλώνει ο κ. Κικίλιας στην «Ε».

Ευλόγως δημιουργείται η απορία για ποιό λόγο νομοθετήθηκε η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» και στη συνέχεια δεν αξιοποιήθηκε σε πολιτικές αντιμετώπισής της.

Η εν λόγω εισφορά προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38, ν. 3986/2011 και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και υπολογίζεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδορούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς επίσης και του ρποσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών.

Τι λέει η επιστολή Κικίλια

Στην επιστολή-non paper ο διοικητής του ΟΑΕΔ παρουσιάζει ανάγλυφα τις δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία στη χώρα μας. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι οι υποτιθέμενες πολιτικές και δράσεις που έχουν εξαγγελθεί είναι γράμμα κενό και απλώς μερι στιγμής χρυσώνουν το χάπι ενός δομικού προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας:

1.Η οικονομική ύφεση εκτός από τις παραδοσιακές ομάδες (νέοι, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργοι) πλήττει «νέες» ομάδες πληθυσμού, ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες, αρχηγούς και μέλη οικογενειών, στην παραγωγική ηλικία 30-55 ετών.

2. Το 2011 στη χώρα μας καταγράφηκαν 1,5 εκατ. άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργαζόταν κανένας ενήλικας.

3. Οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας αποτελούν μόνο το 25%-35% των εγγεγραμμένων ανέργων.

4. Το ύψος και η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Πηγή: Yahoo News

Zητούνται μητέρες επί πληρωμή

αναρτήθηκε στις 6 Ιαν 2013, 12:27 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou

Αν αγαπάτε τα παιδιά και θέλετε να ασχοληθείτε με την ανατροφή τους
Είστε μεταξύ 32–45 χρονών
Χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις
Με καλή σωματική και ψυχική υγεία
Απόφοιτη Λυκείου

Με δυνατότητα συνεχούς παρουσίας σε ένα από τα Παιδικά Χωριά SOS στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ή ΑλεξανδρούποληΤα χωριά SOS προσφέρουν:
Ικανοποιητικό μισθό, ασφάλιση, άδεια και 8 ρεπό το μήνα.
Διαμονή σε σύγχρονη κατοικία
Συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση
Συνεργασία και πλαισίωση από την Παιδαγωγική Ομάδα του Χωριού
Συναισθηματική ικανοποίηση με την ενασχόληση με παιδιά

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210 8650111 e-mail: soshr@sos-villages.gr

Aναλυτικότερα:
http://www.kala-nea.gr 

Στους 2.952.000 οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα

αναρτήθηκε στις 22 Δεκ 2012, 8:08 μ.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou   [ ενημερώθηκε 22 Δεκ 2012, 8:08 μ.μ. ]

Στους 2.952.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης συνολικής καταγραφής που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας.

Οι συντάξεις που χορηγούνται ανά είδος ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια, το μηνιαίο κόστος ανέρχεται στα 2, 3  δισ. ευρώ, ενώ χωρίς να συνυπολογίζεται το δώρο το οποίο καταργείται από τον Ιανουάριο η ετήσια δαπάνη ξεπερνά τα 28 δισ. ετησίως.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ

αναρτήθηκε στις 17 Δεκ 2012, 2:30 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou

Του Θόδωρου Σκυλακάκη

Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ έχουν εδώ και πολλά χρόνια τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα. Οι συντριπτικά περισσότεροι δουλεύουν παραγωγικά στον ιδιωτικό τομέα. Ως μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ως επί το πλείστον δεν φοροδιαφεύγουν και δεν εργάζονται σε μονοπώλια, ώστε να αποσπούν από το κοινωνικό σύνολο πολύ μεγαλύτερους μισθούς από αυτούς που τους αναλογούν, με βάση την  παραγωγικότητά τους. Για πολλά χρόνια απολάμβαναν χειρότερες υπηρεσίες υγείας σε σχέση με τις προνομιούχες ομάδες, ενώ λάμβαναν και πολύ χαμηλότερες συντάξεις και άλλες συνταξιοδοτικές παροχές, σχετικά με τις εισφορές που είχαν πληρώσει (εξαίρεση η κατώτατη σύνταξη). Πρόκειται δε για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Το 2010 ήταν ασφαλισμένοι περίπου 2,2 εκ. άνθρωποι ενώ οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη είναι περίπου 1 εκ. άνθρωποι.

Η επιχορήγηση στο ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης των ταμείων το 2012 έφτασε τα 3,7 δις ευρώ. Ήταν δηλαδή περίπου 3.700 ευρώ ανά συνταξιούχο.

Από το 2013 και μέχρι το 2016, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση, η επιχορήγηση αυτή μειώνεται από τα 3,7 στα 2,2 δις ευρώ το χρόνο. Χάνουν δηλαδή οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αθροιστικά στα  τέσσερα επόμενα χρόνια 6 δις ευρώ, ή 6000 ευρώ ανά συνταξιούχο, αφού η ετήσια επιδότηση ανά συνταξιούχο πέφτει από τα 3,7 στα 2,2 χιλιάδες ευρώ. 

Τι γίνεται όμως με τα άλλα ταμεία, τα λεγόμενα και ευγενή; 

Ας πάρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το ταμείο  του ΤΑΠ-ΟΤΕ με περίπου 46.000 συνταξιούχους έλαβε το 2012 επιχορήγηση από το κράτος  535 εκ. ευρώ. Επιδότηση από τον προϋπολογισμό 11 χιλ. ευρώ ανά συνταξιούχο. Τριπλάσια από αυτή του ΙΚΑ. Η επιδότηση αυτή με βάση το μεσοπρόθεσμο θα παραμείνει η ίδια, απείραχτη, 535 εκ. από τώρα μέχρι και το 2016. Έτσι η διαφορά στην επιδότηση που λαμβάνει ο συνταξιούχος του ΙΚΑ από το ένα τρίτο της επιδότησης του ΤΑΠ-ΟΤΕ γίνεται το ένα πέμπτο. 

Αντίστοιχα συμβαίνουν και με την επιδότηση του ταμείου της ΔΕΗ(1), η οποία μένει απείραχτη όσο ήταν και το 2012, 579 εκ. μέχρι το 2016. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα των περίπου 35000 συνταξιούχων, 16 χιλιάδες περίπου ευρώ ανά συνταξιούχο.

Σε μια εποχή ακραίας κρίσης, η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ και η τρόικα δηλώνουν ότι προχωρούν σε εκλογίκευση του συστήματος δίνοντας «μάχη κατά των συντεχνιών». Στο ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελεί το 1/3 των δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης, πραγματοποίησε όμως, με τις οριζόντιες περικοπές που έκανε στις παροχές (χωρίς να λάβει ουσιαστικά υπόψη τι είχε ο καθένας ως τώρα πληρώσει σε ασφαλιστικές εισφορές), μια τεράστια αντιμεταρρύθμιση εις βάρος των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Κάτι που είναι όχι μόνο άδικο και αντιαναπτυξιακό, αλλά και ευθέως αντικοινωνικό, αν σκεφτεί κανείς ότι αφορά τους ίδιους ανθρώπους που έχουν ήδη οδηγηθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία, όταν οι χρονίως ευνοημένοι από τα παραδοσιακά κόμματα προστατεύονται (κατά το δυνατόν), ακόμα και τώρα από την τρικομματική κυβέρνηση και την τρόικα. 

Το χειρότερο όμως είναι ότι υπό το πρόσχημα της μνημονιακής ή της αντιμνημονιακής ρητορείας κανείς ουσιαστικά δεν συζητά για την ουσία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για τον τρόπο που -με δικαιοσύνη αλλά και με επιδίωξη της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής- θα κατανεμηθούν τα σημερινά βάρη και τα μελλοντικά οφέλη της αναγκαστικής προσαρμογής. Υπονομεύουν έτσι η μεν κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες υποκριτικά ομνύει, η δε αντιπολίτευση την κοινωνική συνοχή, εν ονόματι της οποίας εκστρατεύει. Όσο για την τρόικα, αυτή κυνικά συμβιβάζει τις εκάστοτε σκοπιμότητες δανειστών και κυβερνώντων.

(1) Το θέμα του ταμείου της ΔΕΗ είναι ως γνωστόν πιο σύνθετο λόγω της εμπλοκής του με την περιουσία της ΔΕΗ, καθώς η ΔΕΗ λειτουργούσε μέχρι την ιδιωτικοποίησή της και ως ασφαλιστικό ταμείο και είχε συνεπώς και σοβαρές ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Η σχετική αναλογιστική μελέτη όμως, όπως εξηγεί ο κατ’ εξοχήν ειδικός στα θέματα του ασφαλιστικού συστήματος καθηγητής κ. Π. Τήνιος, δεν στηρίζεται στις εισφορές (με αντίστοιχο τοκισμό τους), αλλά στις παροχές. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι η ΔΕΗ είχε την υποχρέωση να καλύψει ό,τι χρέος θα δημιουργηθεί στο μέλλον με βάση το ύψος των συνταξιοδοτικών παροχών που είχαν θεσμοθετηθεί. Το ταμείο όμως έδινε εξωπραγματικές παροχές σε σχέση με τις εισφορές. Παροχές που είχαν εξασφαλιστεί μέσω της καταχρηστικής  χρήσης της πολιτικής ισχύος. Αποτέλεσμα να έχουν ήδη πάρει οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ, μόνο από το 2000 και μετά, πάνω από 5 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό, ποσό πολύ πάνω από την συνολική αξία ολόκληρης της ΔΕΗ όταν έγινε η αποκρατικοποίηση.

* Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Ευρωβουλευτής, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη


Πηγή: Capital.gr

Τα νέα εργασιακά μέτρα

αναρτήθηκε στις 22 Νοε 2012, 6:14 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou

Της Ρούλας Σαλούρου

Παγωμένες, στο ύψος της 12ης Νοεμβρίου 2012 και μάλιστα με πλαφόν, θα είναι οι αποζημιώσεις, για τους εργαζόμενους με 16 και πλέον έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, όπως ξεκαθαρίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Αντίστοιχα, παγώνει και η προϋπηρεσία των εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες οι οποίοι δικαιούνται αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά και αυτή η αποζημίωση. Από την ίδια ημέρα δημοσίευσης του νέου Μνημονίου (Ν. 4093/2012) κόβονται και τα επιδόματα γάμου, στις επιχειρήσεις που οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από κάποια σύμβαση. Η εγκύκλιος αναλύει όλες τις αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο 3, όπως η μείωση των αποζημιώσεων, η αλλαγές στον κατώτατο μισθό και η κατάργηση του επιδόματος γάμου.  Αναλυτικά, για τον κατώτατο μισθό, η ερμηνευτική εγκύκλιος προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Από 1/4/2013 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται μέσω πράξης υπουργικού συμβουλίου με το «νέο σύστημα κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας». Στη διαδικασία θα πρέπει να προβλέπεται η διαβούλευση της κυβέρνησης με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και άλλους επιστημονικούς φορείς.
Έτσι, για τους υπαλλήλους ηλικίας 25 ετών και άνω ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας 25 ετών και άνω το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ. Για τους 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας 25 ετών και άνω, προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Για τους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες ηλικίας κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ. Για τους κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών ηλικίας κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας κι έως δύο τριετίες συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 ετών και άνω.

Μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%, αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά τη 14.2.2012, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4046/2012.

Όσο για την επεκτασιμότητα των Συμβάσεων, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι κάθε επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογραφεί μετά τις 12-11-12 θα δεσμεύει την επιχείρηση. Εφόσον δε, ο επιχειρηματίας είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), τη νέα αυτή σύμβαση θα τη δεσμεύει για τους μη μισθολογικούς όρους όσο και από τους μισθολογικούς όρους και η ισχύουσας ΕΓΣΣΕ.
Για τις επιχειρησιακές που έχουν συναφθεί πριν από το Μνημόνιο 3, μέχρι τη 12-11-12, εάν ο εργοδότης είναι μέλος των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) δεσμεύεται τόσο από τους μη μισθολογικούς όσο και από τους μισθολογικούς όρους της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ (βασικός μισθός, τριετίες, επίδομα γάμου).
Για τις περιπτώσεις εργοδοτών που έχουν συνάψει επιχειρησιακή από την 27.10.2011 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4024/2011) κι έως τη 12-11-12 (ημερομηνία δημοσίευσης του Ν. 4093/2012 ήτοι του Μνημονίου3) και δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, εφόσον υφίσταται σχετική βούληση των συμβαλλόμενων μερών, δύνανται να προσαρμόσουν τους προβλεπόμενους μισθολογικούς όρους στα όρια του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου του Ν. 4093/2012 (βασικός μισθός, τριετίες), με τροποποιητική σύμβαση.
Για το επίδομα γάμου, οι εργοδότες που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του.
Από τη 12.11.2012 εργοδότες-επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας «δύνανται» να συνεχίζουν κανονικά την καταβολή του επιδόματος γάμου.
Προφανώς βέβαια, «δύνανται» και να μην το καταβάλλουν. Συνεπώς, το επίδομα γάμου σε όσες επιχειρήσεις δεν ισχύει κάποια κλαδική σύμβαση, μπορεί να κοπεί άμεσα…

Αποζημιώσεις
Όσο για τις αποζημιώσεις, αυτές παραμένουν ως έχουν έως τα 16 έτη προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη (12 μισθοί) και αυξάνονται κατά 2.000 ευρώ το ανώτερο (πλαφόν) ανά επιπλέον έτος. Προσοχή. Αυτό δεν ισχύει για πάντα. Ισχύει για την 12η Νοεμβρίου του 2012. Δηλαδή, η αποζημίωση που θα λάβει κάποιος, όταν απολυθεί στο μέλλον, έχει ήδη καθοριστεί, βάσει της προϋπηρεσίας στις 12-11-12.
Η απόλυση με προειδοποίηση για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στον ίδιο εργοδότη από 12 μήνες-2 έτη ανέρχεται πλέον στον 1 μήνα πριν από την απόλυση, από 2-5 έτη στους 2 μήνες, από 5-10 έτη στους 3 μήνες και από 10 έτη και άνω στους 4 μήνες, με μειωμένη κατά το ήμισυ την αποζημίωση.
Μαχαίρι και μάλιστα αιχμηρό, πέφτει και τια τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και επιχειρήσεις των οποίων μέχρι σήμερα, οι συμβάσεις προέβλεπαν εφάπαξ αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι για τον υπολογισμό της αποζημίωσης προσμετράται η συμπληρωθείσα προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη έως τις 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν αποχωρήσει ή απομακρυνθεί από την εργασία του, λόγω συμπλήρωσης προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος.

Αλλαγές και στο Ωράριο
Από τις 12/11/2012 αίρεται η απαγόρευση της απασχόλησης των εργαζομένων κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα. Από την ίδια ημερομηνία επιτρέπεται η υπέρβαση του νόμιμου ημερήσιου ωραρίου έως 2 ώρες ημερησίως και μέχρι 120 ώρες το έτος, ως υπερωριακής απασχόλησης, για το προσωπικό των επιχειρήσεων που δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ΝΔ 515/70.

Ολες οι αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικά

αναρτήθηκε στις 22 Νοε 2012, 6:08 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou

Oύτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις αλλά 19 ερμηνευτικές εγκυκλίους ενέκρινε και δημοσιοποίησε στο «Διαύγεια» το υπουργείο Εργασίας προς εφαρμογή του μνημονίου 3. 

Οι εγκύκλιοι  αφορούν τόσο τα εργασιακά όσο κυρίως τις αλλαγές που επέρχονται από 1/1/2013 στο ασφαλιστικό και αφορούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας σε όλα τα ταμεία. 

Μέσω των εγκυκλίων παρουσιάζονται αναλυτικά οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανά ταμείο, οι μειώσεις των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα, τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ, η περικοπή του ΕΚΑΣ και η μείωση του εφάπαξ. 

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής θεωρείται η πρόβλεψη που υπάρχει στην εγκύκλιο για τις αλλαγές στα εργασιακά ότι οι περικοπές στις αποζημιώσεις δεν αφορούν τις περιπτώσεις αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης.

Δείτε αναλυτικά τις εγκυκλίους ανά περίπτωση ή ταμείο:

Ερμηνευτική Εγκύκλιος για εργασιακά 
* Αγροτών - Σύνταξη Ανασφάλιστων 
* Αγροτών - Αύξηση Ορίων Συνταξιοδότησης 
* Αγροτών - Παράταση Ασφάλισης ΟΓΑ
* Αγροτών - ΕΚΑΣ
* Ασθένεια - ΕΟΠΥΥ
* Ασθένεια - ΕΟΠΥΥ
* Αυτοαπασχολούμενων - Ορια Ηλικίας ΟΑΕΕ 
* Αυτοαπασχολούμενων - Ορια Ηλικίας ΕΤΑΑ
* Μισθωτών - Αύξηση Ορίων Ηλικίας ΝΑΤ
* Μισθωτών - Πρώην Ειδικά Ταμεία 
* Μισθωτών - Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
* Μισθωτών 
* Μισθωτών - ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
* Πρόσθετη - ΤΕΑΕΥΕΕΟ 
* Πρόσθετη - Μειώσεις εφάπαξ 
* Πρόσθετη - Κατάργηση Εισφοράς ΤΕΑΠΥΚ
* Πρόσθετη - Μειώσεις Συντάξεων 
* Πρόσθετη - Κατάργηση Επιδομάτων Εορτών και Αδείας

Οι αλλαγές στις συντάξεις

αναρτήθηκε στις 22 Νοε 2012, 6:05 π.μ. από το χρήστη Eirini Eleftheria Galinou

Στη μέγγενη οι συντάξεις

Της  Ρούλας Σαλούρου

Από την  1η Ιανουαρίου 2013, οι ήδη χορηγούμενες συντάξεις καθώς και όσες θα χορηγηθούν από την ημερομηνία αυτή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο μειώνονται. Στον αντίποδα, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται. Το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης πάει στα 67, ελάχιστος  χρόνος ασφάλισης παραμένουν τα 15 έτη, όμως γενική προϋπόθεση συνταξιοδότησης τίθεται η 40ετία στο 62ο έτος ηλικίας. Μειωμένη σύνταξη θα μπορεί να πάρει κανείς, με 4.500 ημέρες εργασίας στο 67ο έτος της ηλικίας. 

Από δύο έως 5 έτη αυξάνονται κατά κύριο λόγο τα όρια ηλικίας σε χιλιάδες ασφαλισμένους, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις, που η αύξηση φθάνει και τα 7 χρόνια. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που ήδη ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε αύξηση από το 2013, κι έρχεται ο νέος, να τα ανεβάσει συνολικά, στα 7 έτη. 

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή και του χρόνου ασφάλισης  εξαιρούνται α) οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρες τέκνων ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία, σύμφωνα με γενικές ή ειδικές διατάξεις, καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων και β) οι ασφαλισμένοι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόνοιας, που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011. Βεβαίως οι μεγάλοι τυχεροί παραμένουν όσοι διασφαλίζουν τα θεμελιωμένα (ελάχιστος χρόνος προϋπηρεσίας και ηλικία εξόδου) έως και 31.12.12 συνταξιοδοτικά δικαιώματα καθώς και ό,τι έχουν κατοχυρώσει  με ή χωρίς  την  αναγνώριση των  πλασματικών χρόνων κάνοντας χρήση των προϋποθέσεων που ισχύουν μέχρι το τέλος του 2012. 

Σε ό,τι αφορά τις γενικές προϋποθέσεις για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την 1.1.203  ισχύουν τα εξής: α. Για τις γυναίκες  το όριο ηλικίας λήψης πλήρους σύνταξης αυξάνεται στο 62ο και ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης στις 12.000 ημέρες (από τις 10.000 ημέρες ασφάλισης που ίσχυαν το 2010). Σε ό,τι αφορά τη λήψη μειωμένης σύνταξης, το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 60ο και, εν συνεχεία  προσαυξάνεται και καταργείται, μέσω της προσθήκης ενός εξαμήνου ανά έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 62ου έτους.  

Μείωση των συντάξεων

Όπως μάλιστα ξεκαθαρίζεται σε μία από τις πολλές εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας, οι μειώσεις αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία (γήρατος-αναπηρίας-θανάτου) και από οποιαδήποτε πηγή, δηλαδή από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο καθώς και το ΜΤΠΥ και από κάθε άλλη πηγή.

Η μείωση, γίνεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των κύριων συντάξεων ή αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος που το άθροισμά τους υπερβαίνει τα 1.000,00 ευρώ κατά μήνα.

Συγκεκριμένα, οι καταβαλλόμενες μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 1.1.2013, ως εξής:

Ποσό  σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, κατά ποσοστό 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

Ποσό  σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ  έως 2.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

Ποσό  σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000,00 ευρώ, κατά ποσοστό 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

Ποσό  σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, κατά ποσοστό 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά την μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Στην περίπτωση που καταβάλλονται περισσότερες της μίας συντάξεις το ποσό που προκύπτει από τη μείωση επιμερίζεται σε κάθε σύνταξη αναλογικά, λαμβάνοντας υπόψη το ποσό της κάθε σύνταξης, όπως είχε διαμορφωθεί πριν τη μείωση και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα, από τον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη.

Για τις παραπάνω μειώσεις λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο την 31.12.2012 ποσό σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων. Λαμβάνεται δηλαδή υπόψη:

α) για την κύρια σύνταξη, το ποσό που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης  Συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν.3863/2010(Α΄115), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.3865/2010 (Α΄120) και του άρθρου 44 του ν.3986/2011(Α΄152) καθώς και των μειώσεων του άρθρου 2 του ν.4024/2011(Α΄226) και του άρθρου 1 του ν. 4051/2012 (Α΄40) και  

β) για την επικουρική σύνταξη, το ποσό που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης της παρ. 13α του άρθρου 44 του ν.3986/2011(Α΄152),  καθώς και των μειώσεων των παρ. 3 και 4 άρθρου 2 του ν.4024/2011 (Α΄ 226) και της παρ.2 του άρθρου 6 του ν.4051/2012 (Α΄40).

Προσοχή: Παρά τις πολιτικές αντεγκλήσεις και την παραλίγο διατάραξη της εύθραυστης κυβερνητικής ισορροπίας στην τρικομματική κυβέρνηση, τελικά από τις παραπάνω μειώσεις  θα εξαιρεθούν μόνον οι συνταξιούχοι  που λαμβάνουν το μηνιαίο εξωϊδρυματικό  επίδομα. 


1-10 of 254